четвъртък, 17 февруари 2011 г.

МАСЛЕНКИ


Продукти:

2 яйца, 4 супени лъжици пудра захар,1чаена чаша нетопена свинска мас,1 чаена чаша прясно мляко,3 чаени чаши брашно 1 прах ванилия,канела.

Начин на приготвяне:
2 жълтъка се разбиват добре със захарта.Прибавят се свинската мас,млякото,брашното и ванилията.Замесва се меко тесто.От него се оформят топки с големина на орех.Потапят се в белтък и след това в нарязани орехи.пекат се в умерена фурна.Изпечените масленки се поръсват с пудра захар в която е размесена канела.Моите масленки са без орехи и канела.



                                                 Масленки ІІ вид

Продукти:
 300 гр мас
250 мл швепс или лимонада
 около 500 гр брашно
 2-3 ванилия
   локум

Начин на приготвяне:

От маста, брашното се замесва меко тесто.Правят се топчета големи колкото орех и във всяко се поставя локум.
Нареждат се в тава която не е намазана.Печем до порозовяване.После овалваме обилно в пудра захар.

Дават ли ти яж, гонят ли те- беж.

събота, 12 февруари 2011 г.

ТУРСКИ СЛАДКИШ



                                                         

Продукти:

4 яйца
3 кафени чаши захар
1 1/2 супена лъжица какао
2 супени лъжици мляко
1пакетче бакпулвер
3 кафени чаши брашно

За заливката на сладкиша 2 чаени чаши мляко

Продукти за какаовия сос: по малко от една чаша чаена мляко и вода,1 супена лъжица брашно,1 супена лъжица какао,1 чаена лъжичка масло.

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта.Добавят се какаото и 2 супени лъжици мляко.След това, брашното и бакпулвера.Печем в предварително закрята фурна на 150 градуса.Като се изпече го заливаме с 2 чаши студено мляко, оставме да изтине.Разбиваме сметаната и приготвяме какаовия сос.Като изтине кекса разпеделяме първо сметаната и после соса.


Никой не е по- голям от хляба.

сряда, 9 февруари 2011 г.

Сладкиш с канела и сладко

 Продукти:

1 чаена чаша захар
 1 чаена чаша гореща вода
1 кафена чаша сладко
3/4 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно + 1 чаена лъжичка сода
1 чаена чаша орехи
1 чаена лъжичка канела

Приготвяне:

Всички продукти се разбиват, като сладкото се слага последно.Пече се на 180 градоса около 30 мин.Нарязва се като изтине.Лесен и вкусен сладкиш.Опитайте.

Храната! Преди всичко храната,защото храната прави борбата.

събота, 5 февруари 2011 г.

Милинки

Продукти за тестото :
Половин кубче мая,1 чаена лъжичка захар,1 чаена лъжичка сол,брашно колкото поеме.
 За поливката :
1 пакетче краве масло, 2 супени лъжици брашно , сол на вкус.

Начин на приготвяне :
Маята се поръсва със захар и се покрива с топличка вода в чашата.След като шупне, чашата се допълва с вода и маята се изсипва в съда, в който ще се меси.
 Разбива се едно яйце и се прибавя една лъжичка сол.Прибавя се брашно - колкото поеме.Меси се меко тесто.От него се късат топчета с големина на орех,овалват се в олио и се нареждат едно до друго в намазана с краве масло тавичка.След като се напълни тавичката топките се сплескват,за да се запълнят празнините.
   Оставят се милинките да втасат. Заливат се с поливка от масло, брашно и сол и се пекат в предварително затоплена фурна.Пожелание може да ги поръсите с пудра захар.





Апетитът идва с яденето.

Сладкиш с бисквити и ябълки









Продутки:
 1 пакет обикновени бисквити,2-3 ябълки,1 пакетче краве масло,4 яйца,1 чаена чаша брашно,1 чаена чаша захар, 1 бакплувер,1 ванилия, сладко,канела.
 Начин на приготвяне:
 В тавичка разтопяваме маслото,нареждаме бисквитите.Отгоре поставяме на тънки резенчета ябълки.После сладкото и поръсваме с канела.
  Разбиваме яйцата и захарта, постепенно прибавяме брашното с бакплувера и ванилията.Получената смес изливаме върху ябълките.Печем в умерена фурна 40 мин.След като изтине се поръсва с пудра захар.Сладкиша стана много вкусен, пробвайте няма да съжалявате.Ето и снимка







По- добре да си легнеш малко гладен,но отпочинал,отколкото сит и уморен- румънска поговорка